Азербайджанската гранична служба пое контрола над четири села в района на

...
Азербайджанската гранична служба пое контрола над четири села в района на
Коментари Харесай

Азербайджан официално пое върнатите от Армения села

Азербайджанската гранична работа пое контрола над четири села в региона на Газах на границата с Армения. Стъпката е според съглашението, подписано с Ереван. Това оповестява в петък вицепремиерът на Азербайджан Шахин Мустафаев, представен от " Ройтерс ".

Размерът на територията, върната на Азербайджан според съглашение за делимитация на границата в петък, е 6,5 квадратни километра, посочи Мустафаев.

Гранични войски на Националната работа за сигурност (НСС) на Армения заеха позиции на делимитирания сектор от арменско-азербайджанската граница в региона на Тавуш. Това заяви министър председателят на Армения Никол Пашинян, представен от ТАСС.

" Уважаеми жители, от през днешния ден граничните войски на Националната работа за сигурност на Армения поеха защитата на държавната граница в региона на Тавуш по продължение на село Беркабер с дължина 1,9 км и селата Воскепар и Баганис в Тавушска област с дължина 4,9 км ", сподели Пашинян по време на послание към народа на Армения.

Припомняме, че през април Армения съобщи, че ще върне необитаемите села на Азербайджан, което и двете страни споделиха, че е крайъгълен камък по пътя към спокойно съглашение сред Ереван и Баку, които са в спор повече от три десетилетия.

Решението на арменския министър председател Никол Пашинян да съобщи четирите села предизвика митинги, като стачкуващи го призоваха  " да се отдръпна поради това изменничество ".

Отвоюването със мощ на целия район Нагорни Карабах от Азербайджан през септември предходната година, ход, който провокира изселване на етнически арменци, живеещи там, нанесе мъчителен удар на Ереван.

Но също така проправи пътя за договорка, като отстрани дългогодишен източник на различия от масата.

Азербайджан и Армения обаче към момента имат други неразрешени териториални разногласия, фокусирани най-много върху анклави, над които двете страни желаят другата страна да се откаже от контрола или да даде достъп до тях.

Русия закри по-рано през май военна база в Азербайджан, където бяха ситуирани близо 2000 нейни бойци.  " Присъствието на съветски миротворци направи допустимо установяването на мир на азербайджанска земя ", съобщи съветският генерал-полковник Евгений Никифоров на церемонията по отпътуването.

Началникът на генералния щаб на Азербайджан генерал-полковник Керим Валиев пък уточни, че Русия е положила " всички старания за определяне на мир в икономическия регион Карабах " и за преустановяване на десетилетния спор.

Армения обаче има доста друг взор върху ролята на Русия. Тя упрекна Москва, че се е провалила, като не е направила нищо, с цел да попречи на Азербайджан да превземе Нагорни Карабах със мощ и да проведе  " етническо пречистване "  - нещо, което Азербайджан отхвърля.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР